Välkommen till Frödinge/Brantestad SK

Officiell webbplats för Frödinge/Brantestad Sportklubb.Thomas Lindblom Del 2

”Det insåg jag ju efter, att det är jättesvårt att få folk som är 20 år att bli nya Zlatan”

 

Thomas blev tidigt involverad i föreningslivet utanför planen. Efter olika uppdrag och ett uppehåll hamnade han till slut på den position där jag minns honom, som sportansvarig.

 

Var det sportchef du blev? Eller vad ska vi kalla det?

 

– Sportansvarig kan vi säga. Det var väl en titel jag tog på mig själv.

 

Haha bra där! Det första du införde var en ny titel. Hur kom det säg att du fick rollen då?

 

– Alltså, jag var ju med i styrelsen och kring de borden långt innan. Först blev jag tränare för 82:orna tillsammans med Mattias ”Rea” Arvidsson. Ragge, Tomas i Alsta, Nicklas Dahl och Mattias Nälgård var några av spelarna. Då satt jag med i ungdomssektionen också. Där satt jag i fem år tror jag. Sedan kom jag med i huvudstyrelsen som ung 22-23-åring. Satt där i två år. Det var väl egentligen inte min rätta plats, kände jag. Därefter satt jag med i fotbollssektionen. Då var Urban med i sektionen tillsammans med Nicke Pära, Anders Gus(som kör miniracing), Pelle Pettersson och Pether Fridell. Sedan gjordes föreningsdevalveringen, när alla sektioner försvann. Då försvann jag från föreningen en stund och jag studerade på Ädelfors folkhögskola. Sedan kom jag tillbaka till föreningen och fotbollssektionen -04 eller -05. Thomas Blomberg var tränare då.

 

På den tiden var väl Pether ansvarig för fotbollssektionen, men det fanns inga tydliga roller. Jag har alltid varit intresserad av värvningar och Silly Season, även inom jobbet.

 

Har du spelat mycket Championship Manager?

 

– Ja! Det har jag gjort.

 

Jag tyckte att vi skulle försöka få ruljans på det där, så jag försökte få tag i spelare. Jag hade varit med i värvningsbiten redan tidigare, bland annat när Patrik Simonsson värvades från Lojal. Det var min första värvning och det var ett jäkla hallå innan han kunde komma till oss. Det var alldeles för stora summor som begärdes på den tiden.

 

Jag försökte även få in tränare utifrån. Eftersom vi inte hade så stora framgångar sportsligt, så var det väl inte superattraktivt tyvärr. Men på hösten 2007 tackade tillslut Fredrik ”Munken” Johansson ja till att ta över laget. Det behövdes två års bearbetning för att övertala honom. Då hade jag under tiden ringt runt till säkert 50 namn.

 

Varför var det viktigt att få in en tränare utifrån?

 

– Jag visste vilken boost det blev när Alexandersson kom in. Jag ville ha en effekt. Jag tror att spelare kanske lyssnar mer på en tränare utifrån, iallafall till en början.

 

Vid den tiden hade du rollen som sportansvarig alltså?

 

– Ja, det kan man säga. Jag hade hand om värvningar, truppens utseende plus att jag gjorde mycket annat. Det var inte skrivet i sten. Det var ju en låg nivå, men rollen var i alla fall sportansvarig. Men då rullade det igång hursomhelst. Det skulle bli en liten satsning. Vi den tiden hade vi fått upp ett antal duktiga spelare i egna leden som vi skulle satsa på i första hand. Det har alltid varit min filosofi att det ska vara så mycket Frödinge-folk som möjligt och krydda med några namn utifrån. Det lyckades inte alltid med värvningarna, men många gånger gjorde det det.

 

Jag försökte med ett antal namn i början och hade bland annat kontakt med VIF, men det lyckades inte. Då var det till och med tal om att vi skulle bli farmarlag till VIF

 

Var du positiv till det?

 

– Jag var för det just då. Men jag är glad nu att det inte blev så. Vi var inte riktigt pålästa och visste inte riktigt vad det innebar. Det var en kortsiktig lösning.

 

Ja, man ser ju väldigt resultatinriktat vid en sådan lösning.

 

– Ja, precis. Föreningen hade kanske inte varit densamma idag om det hade skett.

 

Men i alla fall så hade jag som mål att snabbt ta upp FBSK till division 5. Jag tycker att det är skillnad på sexan och femman, även om många menar motsatsen. Sedan var mitt långsiktiga mål att vi skulle nå division 4. Jag tyckte att vi hade grunder för det.

 

Jag minns att du jämförde med Djursdala och att vi kunde bli jämbördiga sportsligt.

 

– Ja, även Rumskulla. Vi hade bättre organisation och bättre planer, vi hade mycket. Men vi hade inte riktigt flytet. Det är alltid så att någon är skadad, någon är bortrest osv.

 

Hur ser du på resultaten under din tid som sportansvarig?

 

– Vi var bra, men vi hade lite otur. När vi värvade ”Munken” blev vi bättre tränade och han hade en plan. Men vi hade oflyt, för just det året var det kaos i Västerviks-fotbollen och Västerviks BOIS bildades. De kom in i serien och många av de bästa i Västerviks-distriktet fanns i det laget. Då var de för bra.

 

Året efter där så kom Besa in i serien. Då hade vi ett väldigt spännande lag. Jag hade tjatat med Senad Berisha till exempel. Då ringde det spelare som ville komma till oss till och med.

 

Hur hanterade du det? Det är lätt att det blir för många nya spelare på en gång.

 

– Det blev väl kanske så. Hesam Abbasi, Jens Haskett och Frasse från Tuna kom. Zali Zekaj och hans son kom också in.

 

Vad har du att säga om Zali?

 

– Jag har inget att säga om honom.

 

Okej, fortsätt.

 

– Vi kände att vi hade en bra grupp. Erik (Petersson) var väldigt bra. Tyvärr var Besa för bra. Vi hade lite för dålig bredd dessutom. Men det var två bra år med ”Munken”. Flera spelare tog jättekliv. Han var duktig på att få spelare att ta plats.

 

Kände du att du fick ut det du ville med den tränarlösningen?

 

– Ja det tycker jag! Många tyckte om honom. Vi vann Eskils Minne med honom, vilket var kul.

 

Ville du fortsätta på spåret med tränare utifrån?

 

– Vi kom överens att bryta och samtidigt ville vi få in någon som kunde utveckla offensiven och individens fotbollskunnande. ”Munken” var mer en lagbyggare. Det insåg jag ju efter, att det är jättesvårt att få folk som är 20 år att bli nya Zlatan. Men jag fick i alla fall napp på Bosse Sandqvist. Han var mitt förstaval.

 

Hur får man en tränare att nappa?

 

– Det viktigaste är att låta övertygande. Att få dem på sin sida och att de ser att det finns något extra i föreningen och hos spelarna. Om man når dit kommer man oftast överens.

 

Vi kom hursomhelst överens med Bosse och han tog över laget. Det kändes bra. Tyvärr försvann Senad och Hesam det året. Målvakten Macke Alsér försvann också, vilket var synd. Han var viktig.

 

”Jag hade gett allt och tänkte faan, ska det inte gå?”

 

Veteranen Christian Johansson var fortfarande förstemålvakt, men bakom honom fanns en ung Robert Nilsson. Han skulle visa sig växa ut till en av de viktigaste spelarna i jakten på den där seriesegern.

 

– Robert Nilsson var bara sexton år på hösten 2008, när vi hade en testmatch. Jag hade inte sett Robban så mycket, men då kände jag att han var klippt och skuren som målvakt. Vi har alltid haft goda målvaktstraditioner med Krille Lilja med flera och jag såg något i Robban. Han hade grunderna för att bli en riktigt bra målvakt. Han har längden, han har snacket, han har pondusen, bra spelsinne, bra spelförståelse och så är han orädd. Jag tänkte; här får vi fram en bra målvakt.

 

Återigen hade vi motgångar med seriesammansättningen. 2009 bildades FC Vimmerby och Gullringen United. Vi kom fyra det året, då föll nog Bosses motivation. Han fick samtidigt erbjudande från annat håll och därför var vi tvungna att hitta en ny tränare igen. Jag tänkte och tänkte. ”Spätta” Arvidsson var aktuell. Stefan Larsson var också aktuell. De tackade nej. Då tänkte jag igen och kom fram till att Lasse Gunnarsson är en kille alla gillar. Vi var sent ute men jag ringde upp honom. Jag minns samtalet väl. Jag sa ”Vi behöver en tränare. Det här ska du inte se som en nödlösning, det här ska bli en bra lösning. Vi vill ha dig som tränare. Är du intresserad?”. Han svarade ja direkt. Jag har för mig att han sa att han redan hade tänkt tanken.

 

Det kändes väldigt bra med Lasse och vi kom överens om att vi inte skulle sikta på att vinna serien, utan 2010 skulle bli en återhämtning. Det var mycket folk in och ut i laget innan, så vi skulle få till en nystart. Det blev stadigare på spelarfronten. Vi kom femma tror jag. Jag ville satsa på säsongen efter och hade ett antal intressanta namn på testmatchen. Basse Svensson bland annat. Joakim Ivarsson var en annan.

 

Hur fick du kontakt med Ivarsson?

 

– Jag visste att han hade flyttat till stan och fick kontakt med honom. Han bodde nere vid järnvägen. På den tiden hade Todden och jag en daglig rutin då vi gick ner och köpte en cola på järnvägscafét. Vi stötte på varandra några gånger, så då tog jag tillfället i akt att fråga om han ville komma ut och testa med FBSK. Det ville han.

 

Jag fick Ivarssons påskrift vilket innebar att han skulle bli spelande tränare. Jag har aldrig erbjudit någon spelare rena pengar, för det ska man inte ha på den nivån. Däremot kan man få ersättning om man har ett uppdrag.

 

Vad tycker du om den lösningen i efterhand?

 

– Jag tycker att det var en bra lösning. Han tillförde mycket. Han vann några matcher åt oss. Ragge och Ivarsson hittade varandra väldigt bra. Kan man få in en sådan spelare som Ivarsson kan det ge mervärde.

 

En bit in på säsongen 2011 ringde Jonas Fors till mig och vi fick med honom till höststarten. Han har en jäkla pondus Fors. Han förde med sig Jimmie Dahlström. Ragnar var i bra form. Det var många som var bra. Henke och Robin hade börjat säsongen riktigt bra. Jag kände att om det skulle ske, så skulle det ske nu. Om vi någon gång skulle gå upp så var det då. Vi hade bra målvakt, bra försvar, vi hade ett kompetent mittfält och vi hade folk som kunde göra mål.

 

Det började riktigt bra på vårsäsongen. Vi slog Björnhult hemma bland annat och då kände jag att vi var på gång. För en gång skull hade vi haft tur med serieindelningen dessutom. De andra lagen var inte lika vassa som tidigare.

 

Sedan åkte vi på en tuff smäll på höstsäsongen, när vi förlorade borta mot Ankarsrum med 6-0. Som tur var repade vi mod och vann några matcher, men då kom en förlust hemma mot Tuna. Jag var vansinnig efter den matchen, kommer jag ihåg.

 

Jag har för mig att vi förlorade matchen efter också, mot jumbon Krokstorp. Då kände jag att det var kört.

 

– Det gjorde jag också. Jag hade gett allt och tänkte faan, ska det inte gå? Samtidigt hade jag ju träffat Jenny och du vet hur man blir när man blir kär. Jag var uppe i det. Sedan fick vi reda på att vi skulle bli föräldrar. Jag hade mitt fokus där och då fick Lasse ta ett jäkla ansvar, vilket han alltid har gjort. Han är den person som jag jobbat med som tagit mest ansvar faktiskt. Man behöver inte fråga om han kan göra saker, han gör det i alla fall. Han gnäller aldrig! En oerhört lojal ledare.

 

Flyttade du i den vevan?

 

– Ja, huset såldes under sommaren och hade lägenhet september ut, därefter flyttade jag till Enköping.

 

Thomas Blomberg var ordförande vid den här tiden och säger så här om hur han såg på TK:s flytt:

 

”Det blev lite av en chock när man fick veta att TK skulle sluta som sportansvarig och flytta. Jag tänkte, vem ska ersätta honom och det kontaktnät han har och hade. TK var en jätteduktig ledare och var inställd på att få ihop ett bra lag i FBSK. Han vill inte värva in vem som helst utan spelare som verkligen behövdes i laget. Hans jobb på sporten i Vimmerby Tidning gjorde att han hade koll på vilka spelare som kunde passa in.

 

Det var lätt att ha och göra med TK. Han var trevlig som person, trots att han håller på AIK. Han är hjärtligt välkommen tillbaka till FBSK i framtiden.”

 

Herrarna vann division 6 det året, efter en avgörande match borta mot Björnhult. ”TK” fick inte vara med och fira på planen, men kände starka känslor på sitt håll.

 

 – Vi fick tillslut vinna en serie och jag är mest glad för er grabbar som la ner tid och fick känna den maximala glädjen med fotbollen.

 

Även att du inte var med på plats, så förstår jag att du kände tillfredställelse!

 

– Absolut! Jag grät när jag fick reda på det. Då var jag väldigt glad. Väldigt, väldigt stolt!

 

Året efter var ju inte jag med, men då hade vi ett ännu bättre lag. Med flyt hade vi kunnat ta ett steg till, det tror jag.

 

Man kan ju ändå säga att din värvning av Ivarsson som gav ringar på vattnet.

 

– Ibland får man se att en ”statusvärvning”, som det var för en division sex-klubb, kan vara avgörande.

 

Var det din bästa värvning?

 

– Ja, det skulle jag vilja säga. Tillsammans med att jag fick tillbaka Lasse som tränare.

 

Finns det någon spelare som växte ut till en viktigare spelare, än vad du trodde från början?

 

– Ja, Peter Norlin är en sådan. Han växte både som spelare och som person i mina ögon. Tog ett stort ansvar. Det var kul att han klev fram. När han var yngre var han en retsticka, som vi äldre alla gånger inte uppskattade. Men han mognade och växte fram till en informell ledare, som man alltid kunde lägga ansvar på.

 

Han gjorde ju sin bästa säsong när vi vann serien.

 

– Ja. Han var totalt orädd. Även totalt hänsynslös mot både sig själv och omgivningen. Mycket viktig för Frödinge.

 

Peters tankar om Thomas är följande:

 

”TK är för mig en stor föreningsmänniska, en eldsjäl som brinner för FBSK. Han har alltid haft stora planer för FBSK och då främst fotbollen. Jag har inga tydliga minnen från hans karriär som målvakt, men jag har för mig att han var aktiv när jag kom upp till seniorerna. Sedan snackade han ju om comeback till och från genom åren, men det närmsta han kom var någon träning, tror jag.

 

TK har så länge jag kan komma ihåg verkligen brunnit för att Frödinge skulle ta steget upp till femman, vilket vi till sist gjorde det året han flyttade. Det var synd att han inte kunde närvara när det avgjordes och att han kunde fira med oss. På det stora hela är TK en person med stort hjärta för klubben.”

 

Drömelvan

 

Jag bad, under intervjun, TK att ta sin drömelva med FBSK-spelare, där han själv var tränare. Han ville inte göra det på stående fot. Han ville ha lite betänketid och skickade några dagar senare denna ambitiösa laguttagning:

 

Mv: Christer Lilja. Enormt duktig i närkampsspelet och brutal i frilägen. Stenhård och oöm som få. En matchvinnarmålvakt

 

Hb: Simon Rundberg. Kunde lika gärna varit vänsterback. Allround. Brytningssäker och bra på huvudet. Stark och svårstoppad även i offensiven. Bra skott.

 

Mb: Frederic Lätt. Agerade med pondus. Stor ledartyp. Klok. Stenhård i närkampsspelet. Hade även offensiva kvaliteter.

 

Mb: Erik Petersson. Lojal, träningsvillig och disciplinerad ledartyp. Placeringssäker. Utvecklade även sin teknik för varje år. En tränares dröm.

 

Vb: Kåre Karlsson. Vet inte om han blir nöjd med sin position, men han kanske kan byta med Simon. Kvick, i både tanke och bollbehandling. Allround. Träningsvillig. Lagspelare. Bra tillslag. En stor stämningshöjare.

 

Hmf: Ragnar Styrbjörn. Får en fri roll till höger. Utmanar och är ett ständigt hot. Mycket svårstoppad när han får upp farten. Ser ut som han har bollen limmad vid fötterna. Skicklig avslutare och passningsläggare.

 

Cmf: Mathias Wernetorp. Mycket klok spelare med fin teknik. Skicklig på att avläsa och ta sig ur svåra situationer. Känsliga fötter. Kreativ ledartyp som hatade förluster.

 

Cmf: Daniel Johansson. Den perfekte balansspelaren och rollspelaren. Outröttlig. Stark och oöm. Kunde skava sönder en motståndare. Låg alltid rätt.

 

Vmf: Stefan Larsson. En av de snabbaste som sprungit i en FBSK-tröja. Kunde dra isär ett försvar på egen hand. Stark på att utmana. Blixtsnabb när luckan kom. Målskytt.

 

F: Ove Nilsson. Har nog aldrig sett en mer naturlig målskytt. Avslutare med båda fötterna. Vet alltid var målet finns och är alltid rätt placerad. Stark bollmottagare. Stor matchvinnare.

 

F: Björn Ahlsén. Utan tvekan FBSK:s störste talang i modern tid. Hade allt. Jättefin teknik. Hästspark till skot. Huvudspel och närkampsspel av rang. Kunde gått hur långt som helst.

 

Bänk:

 

Patrik Simonsson. Knivskarpt om platserna i backlinjen, där han kan ersätta alla. Ledartyp med kraft i huvudspelet.

 

Lasse Gunnarsson. Konkurrerar med Mathias W om en plats i startelvan. Lugnet själv. Oerhört känsliga fötter. Stenhårt skott. Fantastisk lagspelare.

 

Hans Pehrsson. Central mittfältare med allrounda kvaliteter. Placeringssäker och lugn.

 

Joakim Ivarsson. Allround. Fin speluppfattning. Bra avslutare och speluppläggare. Gör det enkelt för sig själv och sin omgivning. Smart spelare.

 

Robert Nilsson. Konkurrent till Lilja. Har alla förutsättningar som målvakt. Rätt storlek, placeringssäker, greppsäker, bra utkast och tillslag.

 

”Jag är ingen person som går runt och ångrar och ältar saker i all oändlighet. Så jag är fullt nöjd.”

 

Ett trevligt samtal börjar ta sitt slut. Som den sportnörd TK är, ville han passa på att se Vimmerby Hockey när han var hemma. Först ville jag ställa några avslutande frågor samt införa en ny punkt som även återkommer nästa intervju.

 

Hur Frödinge är du?

 

Det här är ett inslag jag kommer använda för de gamla FBSK:are som flyttat från trakten. Jag vill se hur mycket Frödinge du har varit i ditt liv. Det är fem frågor. Ju högre poäng desto mer Frödinge är du. Första frågan:

 

1. Har du tjuvrökt vid vattentornet?

 

– Nej, det gjorde jag aldrig! Jag tjuvrökte på annat håll, haha.

 

2. Har du spytt på eljusspåret?

 

– Nej, men på Lundavallen har jag gjort det.

 

Det får du en halv poäng för! Var det alkohol eller mjölksyra inblandat?

 

– Det var av utmattning under en sommarträning med Alexandersson. Vi avslutade med en skottövning där de matade skott på mig. Då tog jag slut.

 

3. Har du jobbat på mejeriet?

 

– Inte som anställd, nej.

 

4. Har du deltagit i bastu-klubben med Sture Späck i spetsen på fredagar?

 

– Ja, jag har för mig det faktiskt.

 

5. Har du tjuvfiskat i Mejeri-dammen?

 

– Vi försökte oss på det en gång, men det gick inte så bra. Vi fick ingen fisk.

 

2,5 poäng av 5! Det var inte så illa.

 

– Det var bra!

 

En viktigare fråga. Vilken var den främsta föreningsmänniskan i FBSK under dina år?`

 

– Jag vill poängtera att det funnits många stora. Jag nämnde ju några tidigare. Men om jag ska välja någon är det Uffe. Jag har stor respekt för honom.

 

Vilken är den bästa spelaren i Vimmerby-området som du sett spela?

 

När jag var liten tittade jag mycket på Gullringen. Tord Johansson var en fantastisk spelare.

 

Bästa domare häromkring då?

 

– När han levde var det Frederic Lätt. En annan var Wodde Dodkanlou. Han hade känsla. Det är oerhört viktigt för en domare att ha känsla för spelet. Jag tar dem två.

 

Vem är den bästa futsal-spelaren härifrån?

 

– Senad var bäst när han var i sin glans.

 

Den bästa tränaren från trakten, då?

 

Tommy Svensson Pöder. Han hade enorma framgångar med VIF. Han hade sin idé och körde den in i väggen. Jag har aldrig sett någon som fått med sig en grupp på samma sätt. Vimmerby hade egentligen inga resurser och gjorde aldrig några speciella värvningar. Nu har de det, men då var det spelare härifrån som blev förädlade under Tommys ledarskap. Ihop med Christer (Svensson) naturligtvis, men det var Tommy som krämade ur det sista.

 

Det är nog många från Tommys tid som spelat på sin högsta nivå.

 

– Ja, på sitt yppersta. Så är det.

 

Har du något favoritlag i världen?

 

– Ja, flera stycken, i olika sporter. Men AIK är det som ligger mig varmast om hjärtat. De senaste åren har jag varit mer intresserad av hockey än fotboll egentligen. Sedan har jag även mitt motorintresse. Men i internationell fotboll är det Manchester United.

 

Kan du nämna någon favoritspelare?

 

I fotboll var det ju Nebojsa Novakovic. I hockey var det Mats Lindberg.

 

Vilken FBSK-profil tycker du att jag ska intervjua?

 

Jag vill att Uffe Henningsson ställer upp på en intervju.

 

Vad skulle du vilja fråga Uffe?

 

– Jag skulle vilja veta vad som drev honom att jobba så hårt för klubben.

 

Sista frågan: Har livet blivit som du tänkt dig?

 

– Jag är ingen person som går runt och ångrar och ältar saker i all oändlighet. Så jag är fullt nöjd.

 

Finns det något du skulle vilja lägga till förresten?

 

– Jag hoppas att föreningen fortsätter i den anda som hittills har varit. Föreningen ska leva vidare så länge det går.

 

Är det din hälsning till FBSK?

 

– Det kan vi säga!

 

Tack för din tid!

 

Som avslutning på den här intervjun ger jag ordet till lagkapten Henrik Blomberg, som sammanfattar TK på ett väldigt fint sätt

 

”TK har många gånger visat att han har en stor kärlek för FBSK. När han var sportansvarig och kom ut till Frödinge för att se oss spela, då var han minst lika taggad som de som skulle spela. Han var alltid lyhörd för vad spelartruppen tyckte och ville, och därför var han alltid lätt att prata med om värvningar, tränare och spelsystem etc.

 

Mitt starkaste minne av TK som sportansvarig, var när vi satt i klubbstugan på Lundavallen hösten 2009. Innan säsongen var vi topptippade. Men det gick inte så bra, dels resultatmässigt, och sedan hade vi stora problem med laganda och lagmoral det året. Vi tappade dessutom omkring 10 spelare under sommaruppehållet. Hösten gick således blytungt och efter säsongen valde Bosse Sandqvist att sluta som tränare. TK kallade därför sent på hösten till en typ av krismöte. Han ville veta vilka spelare han kunde räkna med, när han letade ny tränare(vilket också gick trögt). När vi satt där på mötet sa TK:

 

”Från det att det går riktigt dåligt och det känns jobbigt, kan det krävas extremt lite, för att det ska kännas och gå riktigt bra igen.”

 

Sådana ord kommer från någon med klubbhjärta. Från någon som känner samma kärlek för klubben i motgång som medgång.

 

En liten stund efter mötet fick vi klart med Lasse Gunnarsson som ny tränare och då började vi bygga på något väldigt bra och framgångsrikt. Lasse tog med sig några unga och lovande spelare till oss och det började byggas en laganda som finns kvar än idag. Jag tror att det är den lagandan som fick Nicke att återvända från Gullringen så snart som han gjorde.

 

Det är alltid väldigt lätt att tycka om en person som känner samma kärlek för klubben som man själv gör. Där tror jag att TK och jag är väldigt lika.”

 

 

/Dick Johansson

0 Kommentarer

Administratör skrev 22 januari 2015 00:00

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<september 2018><<
september 2018
 mtotfls
35272829303112
363456789
3710111213141516
3817181920212223
3924252627282930
401234567